Сторінка для учнів

суботу, 3 грудня 2022 р.

9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду. 10 грудня – Міжнародний день прав людини.


 "Історія Голокосту і права людини"

 Бібліотека ліцею "Ерудит" тісно співпрацює з вчителем історії Сизовою Анною Володимирівною. Вона неодноразово надавала можливість скористатися книгами, отриманими як подарунок за участь у різноманітних проектах та конкурсах. Саме завдяки цієї співпраці стало можливо організувати книжкову виставку "Історія Голокосту і права людини"

   9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду. 10 грудня – Міжнародний день прав людини. Ці дві дати пов'язані між собою. Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду було започатковано у вересні 2005 року резолюцією Генасамблеї ООН. Ця дата обрана невипадково: саме 9 грудня 1948 року була ухвалена Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. 

   День пам’яті було внесено до календаря світової спільноти з метою підвищення обізнаності суспільства про положення Конвенції, вшанування пам’яті людей, які стали жертвами геноциду та недопущення подібних злочинів у майбутньому. Автором терміну «геноцид»  у 1944 році став Рафаель Лемкін, який визначив його як «координоване планування різних дій спрямованих на знищення основоположних основ життя національних груп, з метою повного винищення самих цих груп».  Зусиллями Лемкіна термін геноцид було додано до переліку звинувачень проти найвищого командування нацистів за  організацію Голокосту, внаслідок якого було вбито 6 млн європейських євреїв. У Конвенції про запобігання та покарання злочинів геноциду було дано остаточне юридичне визначення цього злочину.

  Світовою громадськістю геноцид (репресії, етнічні чистки, примусові переселення народів) визнано найнебезпечнішою формою порушення прав і свобод людини та найтяжчим злочином проти людства. Наступного дня після прийняття Конвенції про запобігання та покарання злочинів геноциду, 10 грудня 1948 року, Генеральною Асамблеєю ООН була прийнята Загальна декларація прав людини-документ, що представляє перше глобальне вираження невід'ємних прав, які мають усі люди. В його преамбулі, уряди взяли зобов'язання на себе і на своїх людей на прогресивні заходи, щоб забезпечити загальне та ефективне визнання і дотримання прав людини, викладених у Декларації. Декларація є частиною звичаєвого міжнародного права і є потужним інструментом у застосуванні дипломатичного та морального тиску на уряди, які порушують будь-яку з її статей.

    Книжкова виставка "Історія Голокосту і права людини" допоможе дізнатися про механізми здійснення геноциду єврейського народу під час Другої світової війни та усвідомити необхідність дотримання та захисту прав людини в умовах сьогодення.

    Для детального ознайомлення з виставкою натисніть на позначку «переглянути», перед Вами сторінка з книгами на полицях. Натисніть на книгу і перед  Вами з’являється сторінка, присвячена обраній книзі де можна ознайомитись з бібліографічним описом книги та анотацією. Натиснувши на обгортку книги потрапите на посилання для більш детального ознайомлення та отримаєте можливість завантажити видання. Для знайомства з іншою книгою натисніть позначку «повернутися на головну».

   Зручного перегляду!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар