четвер, 16 вересня 2021 р.

Лепбук "На три держави півень тут співав"

   Первомайськ відзначає 345-ту річницю з дня народження.

      Незабаром  Первомайськ відзначатиме свій день народження. Йому виповнюється 345 років. День народження міста традиційно святкують у третю суботу вересня.  2021 року цей день припадає на 18-е число.

    Шкільні бібліотекарі підготували для своїх читачів у подарунок лепбук, який присвячений цій знаменній даті. Лепбук має назву «На три держави півень тут співав». І це не випадково.  Первомайськ має справжню неповторну історію.  

   Своєрідність її в тому, що місто засновано з трьох поселень, котрі належали трьом різним державам – Запорізькій Січі, Турціі і Польщі. І лише в кінці XVIII століття всі ці землі стали територією Росії.

   У короткому екскурсі в історію рідного краю цікаво згадати, як народилася назва нашого міста.  Всі три складові теперішнього Первомайська адміністративно були роз’єднані: Ольвіопіль належав Єлизаветградському повіту, Голта – Ананьївському, Богопіль – Балтському. Була висловлена пропозиція  про об’єднання трьох поселень в одне місто. Проти цього об’єднання не суперечили не в одному з трьох поселень, але не було згоди відносно назви міста. Оскільки не було єдності, вирішили скликати об’єднаний мітинг працівників.

   Мітинг відбувся 1 травня 1919 року на майдані перед лікарнею. Затвердити рішення про об’єднання трьох частин в одне місто та назвати його на честь міжнародного дня солідарності працівників – Первомайськ.

 Запрошуємо читачів до бібліотеки, де ви зможете більш детально познайомитися з історією та сучасністю нашого міста.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар