неділя, 4 лютого 2024 р.

04.02. - 145 років від дня народження Василя Костьовича Короліва-Старого (Короліва)

Співець української міфології.

   

Василь Костьович Королів (Старий) – письменник, художник і громадський діяч, життя і творчість якого ще потребують детального вивчення. Син священника, він навчався у духовній семінарії, а потім все ж вирішив здобути світську освіту і зрештою отримав фах ветеринара.

    Василь Королів (1879-1941) вів активну громадську діяльність, мав дуже активну позицію у Товаристві українських поступовців, від них був обраний до Української центральної ради. В 1919 році емігрував до Праги. Там почав багато писати – в тому числі й для дітей. Значну частку коштів вони з дружиною, письменницею Наталеною Корольовою, направляли на підтримку українства.

   Одним з творів, в якому він описує не лише головного героя, але й себе, є спогади про Симона Петлюру – вони разом навчались, а потім співпрацювали. Щоб ще більше дізнатися про життя письменника, можна прочитати спогади «Згадки про мою смерть».

    Найбільш відомими є фантастичні казки для дітей зі збірки «Нечиста сила», п’єса «Русалка-жаба» та роман для юнацтва «Чмелик». Крім того, Василь Королів-Старий переосмислив та переповів світові казки для дівчат, що увійшли до збірки «Чарівне намисто». У багатьох творах автор оживляє та намагається зрозуміти героїв української міфології.

Василь Костьович Королів-Старий від користувача Inna Levchenko

 

Немає коментарів:

Дописати коментар