пʼятницю, 26 січня 2018 р.

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

                    Голокост. Цього не можна забувати...
 Бабин Яр — це складний історичний символ. Протягом століть Бабин Яр був багатонаціональним та багатоконфесійним некрополем, пов’язаним з історією Києва. До світової історії він увійшов восени 1941 р., коли протягом двох днів тут було вбито майже 34 тис. київських євреїв в одному з найбільших одноразових масових убивств, вчинених нацистами під час Другої світової війни. їх було винищено лише з тієї причини, що вони були євреями, яких націонал-соціалістична ідеологія визначила головними ворогами т.зв. «вищої арійської раси». Це стало частиною прагнення нацистської Німеччини знищити євреїв по всьому світу — унікального в історії людства звірства. Так Бабин Яр став одним із символів Голокосту і, зокрема, символом того, що останніми роками отримало в світі назву «Голокосту від куль» — масових розстрілів євреїв на окупованих теренах тодішнього Радянського Союзу — на противагу більш відомим газовим камерам в Аушвіці та інших таборах смерті. Під час війни в Бабиному Яру вбивали та ховали не лише євреїв. Впродовж двох років німецької окупації до листопада 1943 року тут розстрілювали і закопували цілі групи людей або окремих осіб, які також вважалися ворогами нацистів. Оцінки кількості жертв сягають принаймні 100 тис. людей, переважна більшість з яких (понад дві третини) були євреями.
         Серед перших жертв стали військовополонені, яких розстрілювали вже наступного дня після вступу німців до Києва. Це були євреї та політкомісари, виявлені у таборі на Керосинній. У січні 1942 р. було страчено кілька десятків полонених моряків Дніпровської флотилії. Декілька тисяч поранених військовополонених було вбито в лікарні ім. І. Павлова.
        У Бабиному Яру загинуло щонайменше 150 ромів. Крім того, циганські табори було знищено на тодішніх околицях — у Святошино та на Березняках.
З середини жовтня 1941 р. в районі Кирилівської церкви почали страчувати душевнохворих з психіатричної лікарні.

Виставка однієї книги
 "Бабин Яр: Пам’ять на тлі історії". 

_
Інтерактивний плакат
 "Голокост. Цього не можна забувати..."
                                                                            Книжкова виставка
"День пам'яті жертв Голокосту"


27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту by Slidely Slideshow

4 коментарі:

  1. Інно Анатоліївно, від щирого серця дякую за таку колосальну і прекрасну роботу з вшанування пам'яті загиблих у роки Голокосту.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анна Владимировна, это Вам большое спасибо за то что Вы пробуждаете сердца. Только педагог с большой буквы может достучаться к душам детей и коллег. Благодарим Вас за предоставленные материалы для выставок. Надеемся на дальнейшее сотрудничество.

      Видалити
  2. Инна Анатольевна, спасибо за отличный материал! Светлая память всем погибшим!

    ВідповістиВидалити
  3. Аня, Ви як завжди, творчо і небайдуже підходите до розгляду теми Просто молодці. Звичайно, розумієш, що натхненником є Ви, людина небайдужа і креативна. Захорплююсь Вами.

    ВідповістиВидалити