четвер, 25 січня 2024 р.

27 січня - День пам'яті жертв Голокосту

 Свіча Голокосту не згасне.

  Голокост – переслідування і вбивство шести мільйонів європейських євреїв нацистським режимом Німеччини з 1933 по 1945 роки.

   Дата 27 січня обрана не випадково: саме в цей день в 1945 році звільнили концентраційний табір Освенцим (Аушвіц) – місце ув'язнення, проведення дослідів над людьми і страти євреїв, поляків, циган та інших жертв. Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту.

    Антисемітизм був основним принципом нацистської ідеології. Гітлер і його партія звинувачували євреїв у поразці Німеччини в Першій світовій війні. Для виконання плану остаточного знищення євреїв їх згананяли в гетто, також в організовані трудові, концентраційні табори і табори знищення; нездатних трудитися вбивали відразу, решта була приречена на смерть від голоду і хвороб.

    Голокост в Україні відрізнявся тим, що на українських землях більшість єврейського населення загинула від куль в ярах та ямах на краю поселень, де вони жили. Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Серед них – євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, «саботажники», порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова.

   Саме 27 січня у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – “Аушвіц-Біркенау”

   У період Другої світової війни геноцид, влаштований нацистським режимом, призвів до знищення третини усіх євреїв у світі, та представників низки інших національностей. 1,5 мільйона були з території сучасної України.


Чорні крила Голокосту від користувача Inna Levchenko

Немає коментарів:

Дописати коментар