субота, 25 лютого 2017 р.

           25 лютого 1573 року Іван Федоров заснував типографію у Львові.
   
    Блукаючи довгі роки по містах і країнах, Федоров знайшов тимчасовий притулок у Львові  і завдяки впливовим шляхетним людям зміг заснувати майстерню. Іван Федоров поїхав до Львова в 1573. Після подолання численних перешкод і незгод, він організував друкарню у Львові, в якій приступив до друкування першої книги в кінці лютого 1573 г. Це був той же «Апостол», раніше надрукований їм в Москві. Тут він організував  власну друкарню і в 1574 зумів перевидати Апостола в кількості більше 1000 екземплярів. Тим самим він поклав початок книгодрукування і на Україні. В тому ж році у Львові ним був виданий перший російський друкований буквар з граматикою - Азбука, за його словами - «на користь російського народу» (азбука, яку створив першодрукар Іван Федоров була випадково виявлена в єдиному екземплярі в 1939, і нині ця абетка знаходиться в США в бібліотеці Гарвардського університету).  Однак продовжувати розпочату справу не вдалося: на жаль, Іван Федоров потрапив в борги до лихварів і змушений був залишити Львів і переїхав до маєтку князя Костянтина Острозького. За пропозицією князя Іван Федоров почав облаштування в його маєтку друкарні, яка почала діяти З початку 1577 Іван Федоров почав друкувати в ній славнозвісну Острозьку біблію, яка вийшла у вересні 1580 г. Це видання стало вершиною друкарського мистецтва Івана Федорова - по суті його лебединою піснею: після завершення цієї роботи, цілих книг першодрукар вже не друкував. Незабаром Іван Федоров вирішив повернутися до Львова. Він попрямував туди зі своїм помічником Гринею і з книгами острозького  друку. Після прибуття до Львова, в кінці 1582 р Іван Федоров знову організував друкарню.
   Але першодрукареві не вдалося відновити дорогу  для нього справу: восени він тяжко захворів, а 6 грудня 1583 р першодрукар Іван Федоров помер. Знаменитий старець помер в повній убогості. Майно його обплутали боргами і потім розхапали лихварі, від яких він так і не міг звільнитися до кінця життя. На могилі великого сина людства  була поставлена надгробна плита, в центрі якої висічений книжковий знак першодрукаря та надпис: «Друкар книг перед тим невиданих».



Inna Levchenko's Slidely by Slidely Slideshow
                   
                       Як монахи у Львові друкували книги
        

1 коментар:

  1. Ивана Фёдорова знают и ценят и в России. Я в Львове не была, но у отца там жила родная сестра. И мои родители часто проводили лето у нее в гостях. Тогда был еще Советский Союз.

    ВідповістиВидалити