четвер, 23 лютого 2017 р.

215 років від дня народження Віктора Марі Гюго

26 лютого – 215 років від дня народження Віктора Марі Гюго (1802-1885) – французького прозаїка, поета і драматурга


26 лютого – 215 років від дня народження Віктора Марі Гюго (1802-1885) – французького прозаїка, поета і драматурга
     Віктор Гюго - французький письменник (поет, прозаїк і драматург), глава і теоретик французького романтизму. Член Французької академії (1841) і Національних зборів (1848).
      Батьком письменника був Жозеф Леопольд Сігісбер Гюго - генерал наполеонівської армії, а його матір'ю була Софі Требюше - дочка судновласника, роялісткой-вольтер'янка. Раннє дитинство Гюго протікало в Марселі, на Корсиці, на Ельбі, в Італії, в Мадриді, де проходить службова діяльність його батька, і звідки сім'я кожен раз повертається в Париж. Подорожі залишили глибоке враження в душі майбутнього поета і підготували його романтичне світогляд. Сам Гюго говорив пізніше, що Іспанія була для нього «чарівним джерелом, води якого сп'янили його назавжди».
    Перші твори Гюго були написані ним у 14-річному віці. Інтерес читачів привернув завдяки сатирі «Телеграф».
З перших же років заняття поезією і прозою отримує визнання на літературних конкурсах. У 1822 році він одружився на Адель Фуше.
Перший роман Гюго був виданий в 1823 році - «Ган ісландець». Уже в 1824 вийшло зібрання віршів «Нові оди». У 1825 році Гюго отримав орден Почесного легіону, увійшов до складу гуртка романтиків.
   Драма Гюго «Кромвель», написана в 1827 році, висловлює принципи романтизму автора. Потім в біографії Гюго були написані твори «Оди і балади», «Маріон де Лорм», «Ернані». Політичний успіх прийшов до письменника завдяки оді «Молода Франція», «Король бавиться», «Марія Тюдор». Один з головних своїх шедеврів - «Собор Паризької Богоматері» Гюго опублікував в 1831 році. У 1841 році Гюго став членом Французької академії.  За відданість королю в 1845 році Віктор отримує графський титул і стає пером.


Inna Levchenko's Slidely by Slidely Slideshow

1 коментар: