понеділок, 20 лютого 2017 р.

Масляна - проводи зими


     Щороку Масляна в Україні припадає на різний час. Вона відзначається рівно за тиждень до Великого Посту. У 2017 Масляна в Україні святкуватиметься з 20 по 26 лютого.
      Здавна свято Масляної відзначається масовими народними гуляннями, піснями тощо. Господині змагаються за найсмачніший рецепт млинців, а чоловіки, за традицією, придивляються собі наречену.
       Кожне місто України по-особливому відзначає стародавнє свято. Працівники культури придумують сценарій Масляної, а місцеві кухарі влаштовують ярмарок млинців. Вважається, що так люди вітають прихід весни.
                         ЯК СВЯТКУЮТЬ МАСЛЯНИЙ ТИЖДЕНЬ
За традицією Масляна святкується тиждень (так званий Масляний тиждень). Кожен день є символічним.
ПОНЕДІЛОК – ГОСТІ
У перший день Масляної приймають гостей та печуть млинці. Колись у цей день прикрашали оселю солом'яний опудалом.
ВІВТОРОК – ЗАЛИЦЯННЯ
У вівторок незаміжні дівчата влаштовували оглядини або ж йшли кататися з хлопцями на санях. Вважалося, якщо ти не спустишся з гірки, то Масляна образиться.
СЕРЕДА – ЧАСТУВАННЯ
У середу жінка кличе зятя та інших гостей на млинці. Кожна хазяйка повинна мати особливий                                         рецепт приготування млинців.
ЧЕТВЕР – ГУЛЯННЯ
У четвер розпочинаються масові гуляння.
П'ЯТНИЦЯ – ТЕЩИН ДЕНЬ
У п'ятницю вже зять повинен кликати тещу на млинці. Вважається, що такий обряд сприятиме налагодженню стосунків у родині.
СУБОТА – ПРОЩАННЯ ІЗ ЗИМОЮ
У суботу всіх ходять у гості та з веселим настроєм проводжають зиму. Існує традиція запрошувати в гості сестру чоловіка (зовицю) та пригощати її смачними млинцями. Готували млинці зі сметаною, вареники із сиром, гречані млинці на смальці та іншу обрядову їжу. Млинці на Масляну можуть бути різні: прісні, солодкі, і з начинкою, дріжджові тощо. Борошно для таких млинців дозволяється вибирати найрізноманітніше: гречане, вівсяне, просяне, ячмінне, пшеничне, горохове тощо.
НЕДІЛЯ – ПРОЩЕНА НЕДІЛЯ
Тиждень завершується Прощеною неділею, коли треба забувати всі образи та прощати. Ближче до вечора всі гуляння завершуються символічним спалюванням опудала.
                                       

  Вікторина "Масляна"

2 коментарі:

  1. Любовь, Инна! Поздравляю вас тоже с Масленицей!

    ВідповістиВидалити
  2. Поздравляем с масленицей! Желаем чтобы на столе было много блинов, в доме стоял смех, хорошее настроение захватывало всех вокруг, чтобы родные были рядом! Пусть эта неделя праздника станет самой счастливой и радостной и оставит только хорошие воспоминания!

    ВідповістиВидалити