неділя, 31 січня 2016 р.

Валер'ян Підмогильний

2 лютого - 115 річчя  з дня народження Валер'яна Підмогильного

    Підмогильний Валер'ян Петрович (2 лютого 1901 р. - 3 листопада 1937 р.) – український письменник-новеліст, один із найталановитіших представників  «розстріляного відродження».
   Був народжений у бідній родині селян на Катеринославщині. У дев’ятирічному віці був відданий на навчання до місцевого реального училища, а по його закінченню – до університету м. Катеринослава. Однак, за браком необхідних для цього коштів, так і не зміг отримати вищої освіти. Після декількох років вчителювання, письменник вирішив переїхати до Києва, де влаштувався бібліографом у Книжковій палаті. Крім того, В. Підмогильний редагує статті у складі колегії журналу «Життя і революція», публікує власні новели та оповідання в газетах. У 1934 р. літератор був підданий арешту через, начебто, перебування у складі терористичної організації. Через три роки, які він провів у таборі для ув’язнених  на Соловках, за наказом НКВС митець був розстріляний.
    Центральне місце серед творчого доробку В. Підмогильного посідає роман «Місто», що став справжнім відкриттям вітчизняної літератури. Написаний в модерністській стилістиці, він піднімає такі проблеми, як урбанізація, розбіжності у людських світоглядах, філософські питання буття.


Немає коментарів:

Дописати коментар