вівторок, 20 грудня 2016 р.

Спиридон Черкасенко

24 грудня 140 років від дня народження
Спиридона Черкасенка
українського письменника, драматурга та педагога.

«Вродився мрійником – мрійником і сканаю»  - ці слова належать відомому письменнику Миколаївщини . А мрією його була Україна.
       Про кого це? Не знаєте? Тоді знайомтеся – Спиридон Черкасенко.
  Черкасенко багато читав, однак сім'я його не була надто заможною, щоб вдовольнити читацькі апетити школяра-юнака. Тоді йому на поміч прийшли однокласник Альоша Поляков, який, маючи кошти, передплачував різні тогочасні часописи й охоче ними ділився з шкільними товаришами і учитель Сизков, який ввів Спиридона у світ російської літератури з Пушкіним, Лермонтовим, Гоголем, Фонвізіним. Більше того, зауваживши в учневі захоплення поезією, учитель вишукував у шкільній бібліотеці відповідні книжки, які могли би більше розвинути естетичні смаки та уподобання учня.
Спиридон Феодосійович творив, здебільшого, під своїм прізвищем — Спиридон Черкасенко, але час від часу він послуговувався і псевдонімами: Провінціал, Стах Петро та інші.

   Спиридон Черкасенко – автор поетичних збірок “Хвилини” (1909), “До верховин” (1920); збірок оповідань “Маленький горбань та інші оповідання” (1912), “На шахті” (1909), “Вони перемогли” (1917), “У шахтарів. Як живуть і працюють на шахтах” (1919); роману “Пригоди молодого лицаря” (1937); драматичних творів “Хуртовина” (1908), “Казка старого млина” (1913), “Про що тирса шелестіла…” (1918), “Ціна крові” (1931), “Северин Наливайко” (1934).

Немає коментарів:

Дописати коментар