субота, 20 травня 2017 р.

20 травня - 200 років джинсам.

     Історія джинсового одягу налічує більше 200 років.
       Не одне покоління виросло в цих практичних штанях. Перші запатентовані джинси були випущені в Америці людиною на ім'я Леві Страусс в 1850 році і продані за ціною 1 долар 46 центів за пару. Це були міцні штани з парусини, зі швами, посиленими подвійним швом, з безліччю кишень.
     Штани користувалися популярністю у каліфорнійських золотошукачів. Перша промислова партія розійшлася миттєво. І через деякий час Страусс організував в Сан-Франциско фірму «Levi Strauss & Co» з пошиву робочого одягу. 20 травня 1873 року фірма «Levi Strauss & Co» отримала ліцензію на одноосібне право виробництва штанів із заклепками на кишенях. Ось ця дата і вважається офіційним днем ​​народження джинсів. У 1886 році на джинсах «Levi's» з'являється знаменитий шкіряний лейбл.
   Фарба «індиго», якою фарбували  тканину для брюк «Levi's», готувалася на основі натуральних інгредієнтів і коштувала дуже дорого. Німецький хімік Adolf von Baeyer в 1878 році винайшов синтетичний замінник індиго, що значно скоротило собівартість джинсів. Джинси стали модним одягом для представників усіх вікових груп і станів. У 1981 році «Levi's» вперше випустив джинси для жінок. У 1995 році з'явилися джинси «стрейтч». З кожним роком з'являлися все нові технології: джинси стирали з пемзою, мочили в кислоті, вибілювали ... Сьогодні джинси випускаються в різному кольоровому виконанні, розроблено безліч джинсових тканин та моделей.

2 коментарі:

  1. Замечательный пост! Я и не знала, что сегодня День рождения джинсов! Я тоже ношу джинсы.

    ВідповістиВидалити
  2. Очень демократичная одежда! И в пир и в мир.

    ВідповістиВидалити