пʼятниця, 18 січня 2019 р.

19 січня -210 років з дня народження Едгара Аллана По

                    Поет, затаврований детективом.
   19 січня 1809 року народився Едгар Аллан По - один з перших американських письменників, який створював свої твори у вигляді коротких оповідань. Вважається творцем детективно-фантастичного жанру в літературі. Його творчість сприяла появі жанру наукової фантастики. "Майстер жаху" ...
   Прожив життя бурхливе, повне метань, напівбожевілля, успіхів, падінь, злиднів і наклепу ворогів. Помер при таємничих обставинах, ймовірно був пограбований, знайдений без свідомості і без грошей. Помер в Балтіморської лікарні.
   Залишив слід в поезії, символісти оголосили його своїм предтечею. Відомі його "страшні розповіді", в яких описаний безвихідний жах, безумство, загибель і розпад, жорстокий рок.
                                         Цікаві факти
   Щорічно, з 19-го січня 1930-го року, в день народження Едага Аллана По, який помер в 1849-му, на його могилу приходив чоловік, прозваний Poe Toaster              ( «піднімати тост за По»). Він був в капелюсі з широкими полями і білому шарфі, з букетом троянд і пляшкою коньяку.
   Троянди розкладав в певному порядку на могилі, а коньяк наливав у чарку і випивав у пам'ять великого письменника. Потім залишав недопиту пляшку на могилі і йшов.
    Іноді По Тостер залишав записки «Едгар, я не забув тебе». У 1993-му році записка свідчила «Факел буде переданий», а в 1999-му повідомляла, що оригінальний Тостер помер і традиція перейшла до його сина.
    У 2006-му році група людей намагалася затримати його силою, щоб розкрити особистість, але нічого не вийшло. Ні до цього інциденту, ні після ніхто не чинив так з поваги до традиції. У 2008-му появу чоловіка спостерігало понад 150 осіб, в 2009-му - трохи менше. А в 2010-му, вперше за 70 років, Тостер не з'явився. Не прийшов він ні в 2011-му, ні в 2012-му… Мабуть, ця багаторічна таємнича традиція, на жаль, перервалася.

Немає коментарів:

Дописати коментар