середа, 1 квітня 2020 р.

К.І. Чуковський

                     31 березня -  день народження

                                      К.І.Чуковського

           31 березня народилась людина, казки котрої читають і дотепер. Корній Іванович Чуковський (справжнє ім’я  Микола Васильович Корнєйчуков)— російський та радянський письменник, перекладач і літературознавець українського походження (1882 -1969). Перекладач українських поетів, упорядник кількох видань російських перекладів Тараса Шевченка, автор нарису «Шевченко». Доволі часто зустрічається дата народження 1 квітня, що з'явилась у зв'язку з помилкою при переході на новий стиль.
          Ще в гімназії Корнєйчуков почав писати вірші й невеликі оповідання, але соромився своїх творів. З початку літературної діяльності Корнейчуков використовував псевдонім «Корній Чуковський», до якого пізніше приєдналося фіктивне по батькові «Іванович». Від 1901 року почав друкуватися в «Одеських новинах».
           У 1912 видав дитячий альманах «Жар-птиця», проте він лишився непоміченим. Наприкінці 1916 написав віршовану казку «Крокодил».
            У 1918 Корнія Івановича запросило на роботу видавництво «Дитяча література» завідувати англо-американською секцією. Також він став спеціалістом з творчості Миколи Некрасова. Після революції «Корній Іванович Чуковський» стало його справжнім ім'ям, по батькові та прізвищем. У 1920 народилася його донька Марія. За короткий час він створив свої найкращі казки — «Айболить», «Мийдодір», «Муха-Цокотуха», «Телефон».  Однак на нього також посипалась критика. Після війни опублікував свою останню казку «Пригоди Бібігона», яка була повністю видана тільки в 1963. Надалі займався перекладами книг КіплінгаМарка ТвенаОскара Уайльда
             На своїй дачі в Передєлкіно Корній Іванович організував за власний кошт дитячу бібліотеку, читальню та дім дитячої книги.
      Помер 28 жовтня 1969 у віці 87 років від вірусного гепатиту.

Немає коментарів:

Дописати коментар