понеділок, 25 квітня 2016 р.

   26 квітня-  Міжнародний день пм’яті жертв радіаційних аварій і катастроф.
Рішення про це було прийнято у грудні 2003 року Генеральною Асамблеєю ООН за ініціативи України, Російської Федерації та Білорусі. Генеральна Асамблея ООН також закликала держави-члени ООН широко відзначати цей день та проводити в його рамках відповідні заходи.
   Для колективу Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року стало найдраматичнішим днем в історії підприємства. Чорнобильська АЕС – первісток атомної енергетики України, її гордість, стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Потужний вибух, еквівалентний 500 хіросімським бомбам, змінив життя мільйонів людей. За даними Міжнародної програми Всесвітньої організації охорони здоров'я у ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи брали участь 800 000 чоловік і серед них – весь персонал Чорнобильської АЕС. Всього ж в Україні від Чорнобильської катастрофи постраждало більше 3 мільйонів чоловік, 90 000 було переселено із забруднених територій.

   Ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – інтернаціональний подвиг, символ мужності і єднання людей перед лихом. На ліквідації було задіяно 40 міністерств і відомств колишнього Радянського Союзу. Вартість лише консервації четвертого енергоблоку та будівництва об'єкта "Укриття" склала 6 млрд. доларів США.

         

Немає коментарів:

Дописати коментар