четвер, 30 листопада 2017 р.

350 років з дня народження Джонатана Свіфта.

Жага до пригод.                
     Свіфт відомий за своїм творам «Подорож Гуллівера», був деканом (настоятелем) собору Святого Патріка в Дубліні.
    Джонатан Свіфт народився 30 листопада 1667 в Дубліні, Ірландія в небагатій протестантській родині. Його батько був суддівським чиновником, він помер, коли син ще не народився,  і сім’я жила в бідності.
    Тому вихованням хлопчика займався дядько Годвін, з матір’ю Джонатан майже не зустрічався. Після школи він вступив у Трініті-коледж Дублінського університету (1682), який закінчив у 1686 році. В результаті навчання Свіфт отримав ступінь бакалавра з гуманітарних наук. Але в Ірландії почалися заворушення, а король Ірландії, Англії і Шотландії незабаром був повалений. Громадянська революція в 1688 році і вона спонукала Свіфта перебратися до Англії і там почати все заново.
      В Англії він служив секретарем у сина знайомого матері заможного відставного дипломата Вільяма Темпла.
    У 1704 році Свіфт анонімно публікує твір «Казка бочки» і памфлет «Битва книг». «Бочку», яка стала досить популярна в громадських масах, жорстоко засуджували в церкві Англії. Нібито, він піддав критиці релігію, але насправді Свіфт всього-лише пародіював гордість. Тим не менш, його твори здобули йому репутацію в Лондоні, і коли в 1710 році торі прийшли до влади, вони попросили Свіфта стати редактором їх консервативного тижневика.
   У 1726 році виходять перші два томи «Мандрів Гуллівера»; інші два були опубліковані в наступному році. Книга стала популярна і часто перевидавалася.
     У 1742 році після інсульту Свіфт втратив мову і (частково) розумові здібності, після чого був визнаний недієздатним.
    А 19 жовтня 1745 Джонатан Свіфт вмирає. Він був похований поруч з Естер Джонсон в центральній нефі собору Святого Патріка в Дубліні.
Сделано на Padlet

Немає коментарів:

Дописати коментар