четвер, 9 листопада 2017 р.

9 листопада – День української писемності та мови.

День української писемності та мови.
   Це одне з наймолодших державних свят. Його запроваджено 1997 року за ініціативою Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка.
 У листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України “Про День української писемності та мови”. У ньому сказано, що за ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства встановлено День української писемності та мови.

  
  Свято відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця. Святкування Дня української писемності та мови 9 листопада не випадкове, адже саме цього дня православна церква вшановує пам’ять Преподобного Нестора-літописця ( бл. 1050 – 1114 ). Він у сімнадцять років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником.    Молитвою юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців.   Головним його послухом у монастирі була книжкова справа, яка стала змістом життя Нестора.«Повість минулих літ» Нестора Літописця – це перша пам’ятка Київської Русі, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Цей твір був і залишається найвидатнішою пам’яткою літописання. Всі наступні літописці лише переписували уривки з праць преподобного Нестора, наслідуючи його, але перевершити так і не змогли. Тому Нестора-Літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, але й словесності. Він працював до останнього дня свого земного дня. Мощі святого покояться у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Українською православною церквою встановлений орден «Преподобного Нестора- Літописця.

2 коментарі: