четвер, 22 листопада 2018 р.

23 листопада – 110 років з дня народження Миколи Носова

Чарівник і добрий друг дітей
          Великий і нелегкий шлях пройшов цей чоловік, перш ніж стати письменником.
     Народився Микола Носов 23 листопада 1908 року в місті Києві в родині кіноартиста. Коля Носов був таким же, як і всі хлопчики його віку, але його відрізняла невичерпна допитливість і багата фантазія.       Чотирирічного Колю смішив старий диван, який намагався бути схожим на крісла, вікна в темній кімнаті здавалися йому таємничими, які лякають, Коля помічав не тільки те, що веселить і пробуджує фантазію. Він умів розгледіти в людях їх кращі якості і бував так радий зустрічі з черговою гарною людиною.
   У гімназії, де навчався Коля, педагоги дуже строго трималися з учнями. Одного разу Коля випадково зіткнувся в дверях з  вчителем. Чекаючи неминучої кари, хлопчик протягом усього уроку вдивлявся в кожен рух вчителя: що він задумав, як вирішив помститися. Але кари не було, і у Коліній голові раптово виникла підозра, що Петро Едуардович (так звали вчителя) просто добра людина.
    Якщо ви читали книжки про Незнайку, то, напевно, пам'ятаєте, з якими подробицями розповідає Носов про безліч різних професій. Справа в тому, що багато яких з них Микола Миколайович випробував ще в підлітковому віці. Спочатку він захоплювався музикою і мріяв стати знаменитим скрипалем, а пізніше захопився хімією і став мріяти про кар'єру видатного вченого. Згодом йому довелося попрацювати землекопом і косарем, візником колод і робочим цегляного заводу; він захоплювався радіоаматорством і фотографією, електротехнікою, вчився грати на мандоліні, торгував газетами і мало не до повної знемоги грав в шахи. Крім того, він промивав "золотий пісок", тобто працював на золотих копальнях, випускав рукописний журнал "ІКС", ставив на аматорській сцені "Тараса Бульбу", грав у шкільному оркестрі і співав у хоріта дресирував собак.
     В 19 років він вступив до Київського художнього інституту, а через два роки перевівся до Московського державного інституту кінематографії. Більше двадцяти років  працював кінорежисером і художником-мультиплікатором.
      За словами самого письменника, він прийшов у літературу випадково - потрібно було складати казки і забавні розповіді для сина і його приятелів-дошколят. У журналі «Мурзилка» був опублікований перше оповідання - «Витівники». В1945 р вийшла збірка оповідань під назвою «Тук-тук-тук», в 1947 р з'явилась збірка - «Сходинки». Окремі оповідання  одне за другим публікувалися в журналах «Мурзилка», «Вогнище», «Витівник», в газеті «Піонерська правда». До 1950-го року Носов став вже добре відомий, як автор веселих оповідань для дітей. Однак він продовжував працювати в кінематографії і не збирався змінювати професію.
      Ситуація різко змінилася в 1951 р - з публікацією повісті «Вітя Малєєв в школі і вдома» в журналі «Новий світ». Головний редактор журналу А. Т. Твардовскій ввіів, таким чином, Миколу Носова у «дорослий» літературний світ. З цього моменту до дитячого письменника прийшла справжня популярність. У 1952 р колектив «Нового світу» висунув повість на здобуття Державної премії СРСР. Після вручення премії Носов залишив кіно і зайнявся літературою як професіонал. Крім відомих дитячих оповідань і повістей, трилогії про Незнайку, Носов написав чудові повісті, засновані на автобіографічному матеріалі «На дні колодязя» і «Повість про мого друга Ігоря». Першу письменник присвятив своєму дитинству, друга - написана у вигляді щоденника про зворушливі і тонкі спостереження за розвитком власного внука.
    
  
32 piece

Немає коментарів:

Дописати коментар