четвер, 31 січня 2019 р.

30 січня - день народження Всеволода Нестайка, класика, чиї твори викликають усмішку.

Творець казкових країн

89 років тому, 30 січня 1930 року народився письменник, класик сучасної української дитячої літератури Всеволод Нейстайко. Його твори незмінно викликають усмішку на обличчі у всіх читацьких поколінь. «Тореодори з Васюківки» – одна з найвеселіших книг у всій шкільній програмі. За словами Івана Малковича, був час, коли тираж «Тореодорів» перевищував тираж книг про Гаррі Поттера.
   Нестайко народився в Бердичеві, однак з трьох років жив у Києві. На відміну від більшості своїх героїв, у письменника було важке дитинство: батька в 1933-му репресували, шкільні роки припали на час окупації. Саме тому альтернативним дитинством для Нестайка стали  його книги – від першого оповідання в 24 роки і до останнього твору.
 Для його творів характерна людяність, доброта і світлий погляд на життя, а також надзвичайне почуття гумору, яке з дитинства впливає на ваше власне і потім не полишає вас усе життя. Найпопулярніший твір – трилогія «Тореадори з Васюківки» («Пригоди Робінзона Кукурузо» 1964, «Незнайомець з 13-ї квартири» 1966, «Таємниця трьох невідомих» 1970), а також інші твори.

1 коментар: