понеділок, 3 грудня 2018 р.

105 років від народження дитячого письменника Віктора Драгунського


      Веселі й розумні книги письменника викликають радість і веселощі в багатьох поколінь читачів. Але, крім радості, - й роздуми про взаємовідносини дітей і батьків. Багато хлопчиків замислились про свою поведінку, прочитавши оповідання "Если бы я был взрослым". А багато дівчаток сформували власне розуміння справжньої ціни обіцянок після прочитання "Девочки на шаре".
   Віктор Юзефович Драгунський народився 30 листопада 1913 року в Нью-Йорку в єврейській сім'ї емігрантів з Білорусії. Але вже в 1914 році сім’я повернулась назад у Гомель, де й минуло дитинство письменника. Батька свого письменник він майже не пам’ятав, адже той рано помер від тифу. Драгунського виховували два вітчими: Іпполіт Войцехович, червоний комісар, який загинув в 1920 році під час Громадянської війни та актор єврейського театру Менахем-Мендл Рубін, з яким сім’я їздила по південно-західній Росії. Одного разу актор поїхав на гастролі сам і не повернувся – емігрував за кордон.
   Мама мусила самостійно ростити і виховувати Віктора. В 1926 році вони переїхали до Москви. Сім’я жила на Покрівці, мама працювала машиністкою, а Віктор навчався та захоплювався шкільною самодіяльністю.
   Писати й друкувати дитячі оповідання він почав пізно, майже в 50 років, в результаті певного переосмислення свого життя. А до того часу навчався акторському ремеслу, грав у театру сатири, а згодом створив власний "театр у театрі" під назвою "Синяя птичка", в якому серед інших акторів грали й Зіновій Гердт, Ролан Биков та Юрій Яковлєв.
   З ім'ям Драгунського-письменника пов'язані, в першу чергу, "Денискові оповідання" - веселі розповіді про Дениса Корабльова. Ці розповіді принесли їх автору величезну популярність, саме з ними й стало асоціюватися його ім'я. І дітям, і дорослим ці легкі, добрі й веселі розповіді доставляли чимало щирої та чистої дитячої радості.
   Однак писав Драгунський і для дорослих теж. У 1961 році вийшла повість "Він упав на траву" про перші дні війни, де простежуються паралелі з особистістю автора. Повість "Сьогодні і щодня" (1964) присвячена життю працівників цирку, це своєрідне продовження оповідання "Девочка на шаре".

2 коментарі: