вівторок, 5 березня 2019 р.

Вчитель вчителів.

2 березня - 195 років з дня народження 
Костянтина Дмитровича Ушинського.
 Спадщина К. Ушинського — вершина не тільки вітчизняної, а й світової педагогічної думки. Він із повагою ставився до народної педагогіки, зробивши її базою своєї педагогічної теорії, підкреслював величезне значення пам'яток фольклору у справі виховання та навчання і на перше місце ставив казку, назвавши її першою і блискучою спробою народної педагогіки, виразником педагогічного генію народу.
   Ушинський робив усе можливе, щоб розширити мережу навчальних закладів для народу, відкривав школи, у яких безкоштовно викладали студенти духовної академії, витрачав власні кошти на освіту. В навчанні надавав перевагу гуманітарному напряму, вивчення рідної мови ставив на чолі гуманної освіти. Він щиро заздрив зарубіжним школам, де навіть у старших класах вивчають народні пісні, пишуть твори рідною мовою про народний побут.
  Підкреслював велике значення народної поезії для виховання найблагородніших почуттів. Великі надії у здійсненні народного виховання педагог покладав на вихователя, діяльність жінки-матері: "Душевне і моральне здоров'я всього людства перебуває в руках жінки"

Немає коментарів:

Дописати коментар