вівторок, 13 лютого 2018 р.

День святого Валентина (День всіх закоханих)


                                      "Серцю властиво любити"
У свята є "винуватець" - християнський священик Валентин. Згідно  Золотої  легенди, в далекі і темні часи владний і жорстокий римський імператор Клавдій II прийшов до думки, що самотній чоловік, який не обтяжений дружиною і сім'єю, краще буде битися на полі битви на славу кесаря, і заборонив чоловікам одружуватися, а жінкам і дівчатам - виходити заміж за улюблених чоловіків. А святий Валентин співчував нещасним закоханим і потайки від усіх, під покровом ночі освячував шлюб люблячих чоловіків і жінок. Незабаром діяльність святого Валентина стала відома владі, і його посадили в темницю, засудивши до страти. Пізніше святий Валентин познайомився з прекрасною дочкою наглядача - Юлією. Закоханий священик перед смертю написав коханій дівчині зізнання в коханні - валентинку, де розповів про свою любов, і підписав його «Твій Валентин». Звідси традиція дарувати серця в день Святого Валентина.
                               Цікаві факти про свято  
          Колись дівчата вірили в повір’я: якщо дівчина побачить в цей день вільшанку (пташку), то їй судилось вийти заміж за моряка, якщо горобця, то судився їй бідняк, з яким вона все ж таки знайде своє щастя, а щиглик обіцяє їй чоловіка-мільйонера.
     Більша частина валентинок, які отримують люди по всьому світу, - анонімна або написана лівою рукою чи справа наліво, щоби додати загадковості. Однак, якщо ви вірите в долю, вам доведеться самотужки розшукати відправника.
     Рекорд на найдовший поцілунок був встановлений у Нью-Йорку. Роберта і Марк Грізволд цілувались впродовж 29 год. 37 хв.
     Ще один рекорд, пов’язаний з поцілунками був встановлений в 1990 році Альфредом Вольфрамом, який поцілував 8001 людину впродовж 8 год.
     За кількістю продаж, валентинки займають перше місце, поступаючись тільки  різдвяним листівкам. Більшість валентинок купують жінки, чоловіки більше "спеціалізуються" на цукерках, шоколадках і букетах троянд.
     Римо-Католицька церква схиляється до думки, що Святий Валентин – покровитель не закоханих, а психічнохворих. Тому на іконах часто зображають, як він зцілює хлопця від епілепсії. А православна церква згадує Валентинів 7 травня, 19 липня та 12 серпня.
      Мощі святого Валентина є в Самборі на Львівщині. Автентичність їх підтверджена Папою Римським 1759 року. Кажуть, що Валентин був покровителем місцевої єпархії. Але хто зна, чи це той самий Валентин…
      У Мексиці в 2012 році відбулась церемонія колективного шлюбу, в якій взяли участь більше 6 000 пар.

3 коментарі:

  1. С праздником! С Днем святого Валентина!

    ВідповістиВидалити
  2. Зі святом, колеги! Я в захваті від Вашої відеопрезентації! Це дійсно нова, креативна форма роботи. Молодці!!! Поділіться досвідом, чи багато часу займає така робота і чи є інструкція по використанню цього сервісу на українській або російській мовах? Буду Вам вдячна за допомогу. З переходом на УДК зовсім немає часу самій розібратися.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Эта работа была выполнена в программе Genially. К сожалению инструкции на русском или украинском языке не нашли, делали интуитивно. О существовании этой программы мы узнали в рекомендациях Людмилы Панкратовой на блоге БібліоВектор.

      Видалити