четвер, 8 лютого 2018 р.

Жуль Верн - співак прогресу і пророк катастроф

   До ювілею батька-засновника літературного жанру наукової фантастики
 
 190 років тому, 8 лютого 1828 в Нанті народився Жуль Габріель Верн, людина, якій судилося залишитися в історії батьком-засновником літературного жанру наукової фантастики. За без малого вісім десятиліть життя Жуль Верн встиг створити світ технічного романтизму, вичерпати його до дна і гранійно точно показати його похмурий виворіт.
    Чого він тільки не навигадував, про що тільки не напророкував, цей техноромантік, твердо вірив у прогрес, невблаганну логіку дослідника і залізну волю першовідкривача.
     Жуль Верн не був «кабінетним» письменником, він багато подорожував по світу, написав понад 60 романів. Його творчість пройнята романтикою науки, вірою у благо прогресу.  У романах Ж. Верна читачі знаходили не тільки захоплюючий опис техніки, подорожей, а й яскраві і живі образи благородних героїв (капітан Гаттерас, капітан Грант, капітан Немо), симпатичних дивакуватих вчених (доктор Ліденброк, доктор Клоубонні, кузен Бенедикт, Жак Паганель) . У своїх творах він передбачив наукові відкриття та винаходи в самих різних областях, в тому числі акваланги, літак,  вертоліт, космічні польоти.
        Нині  він -  один із найулюбленіших відомих письменників. Його читають скрізь, куди проникає друковане слово.
     Після смерті Жуля Верна залишилася його картотека, що містить понад 20 000 зошитів з відомостями з усіх галузей людських знань. Із 108 наукових передбачень письменника-провидця на сьогодні не справдилось лише 10!
    Більшу частину того, що передбачив, побачити вже не встиг. На відміну від нас з вами.



       Нещодавно в Рунеті з'явився незвичайний проект під назвою «Час пригод» - інтерактивний навігатор по книгам знаменитого класика пригодницької літератури Жюля Верна. Проект, що охопив 54 романа письменника, присвячений до його ювілею.

Немає коментарів:

Дописати коментар