неділя, 5 березня 2017 р.

190 років від дня народження Леоніда Івановича Глібова

     5 березня – 190 років від дня народження Леоніда Івановича Глібова (1827), байкаря, поета, культурно-освітнього діяча.
      Леонід Іванович Глібов народився у селі Веселий Поділ Хорольського повіту  5 березня 1827. Широке визнання в українській літературі Глібов здобув як байкар. Усього він написав понад сотню творів цього жанру.
      Свої байки та вірші Глібов друкував у журналі "Основа", що з 1861 p. виходив у Петербурзі. В середині 1861 р. поет почав видавати тижневик "Черниговский листок" (російською й українською мовами), що мав виразний літературний ухил і виходив за своїм значенням за межі місцевого органу, особливо після припинення 1862 р. видання "Основи". Значну частину статей для "Черниговского листка" писав сам Глібов, публікуючи їх під кількома псевдонімами. Глібов сам був його і редактором, і автором, і коректором.
       Протягом 1890-1893 років байкар написав понад 50 віршованих загадок, жартівливих пісеньок та акровіршів для дітей. Ці дотепні, щирі, досконалі за формою твори друкувалися під псевдонімом «дідусь Кенир», В пошані й славі, але майже зовсім сліпим доживає Л. Глібов останні свої дні. Помер 10 листопада 1893 в Чернігові, де його й поховали на території монастиря Святої Трійці.

                                

Немає коментарів:

Дописати коментар