четвер, 27 квітня 2017 р.

Той, що подарував казку

                               Теодор Кіттельсен
27 квітня 1857 року народився Теодор Кіттельсен - один з найзагадковіших і талановитих художників Норвегії.
     Для будь-якого норвежця ім'я цього художника звучить як запрошення в казку. Казку високих, неприступних гір, кам'янистих плоскогір'їв, глухих дрімучих лісів, таємничих озер і - моря, нескінченного і мінливого, як сама цариця-природа, яка наділила художника безцінним даром бачити загадкове і незвичайне - все, що приховує вона в своїх палатах ...
   Його головним натхненням були пейзажі рідної країни, тому він передавав їх красу в своєму особливому похмурому стилі. Більшість малюнків доповнюють міфологічні сюжети, а частими героями полотен є тролі. Саме така мрійливість прославила художника на весь світ. На сьогоднішній день Кіттельсена по-праву  називають одним з кращих художників у світовому мистецтві.
    Кілька серій малюнків художник видавав в книгах:  Життя в скрутному становищі (1890), З Лофотенських островів (1890-1891) і Чаклунство (1892). Особливу роль у творчості Кіттельсена займає книга малюнків Чорна смерть, присвячена епідемії чуми XIV століття, в результаті якої загинули мільйони, в тому числі і в Норвегії.
    Важливо відзначити, що 160 років від дня народження художника відзначають не тільки в рідній Норвегії, але і по всьому світу. На честь події пошуковий ресурс Google присвятив Кіттельсену дудл.
          

1 коментар: