суботу, 22 квітня 2017 р.

Всесвітній день книг і авторського права.

                            Всесвітній день книг і авторського права.
   Всемірний день книги і авторського права,  проводиться щорічно 23 квітня вже протягом десяти років, сприяє розвитку книжкової справи і авторського права, а також підвищення їх незамінною ролі в освіті, культурі та науці в усьому світі.
  Первісна ідея проведення даного свята належала Міжнародній Асоціації Книговидавців і потім була запропонована на розгляд ЮНЕСКО. Як відомо, багато відомих письменників, наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Де Вега, М. Дрюон, М. Валеджо, Набоков і інші, народилися або померли 23 квітня, що і послужило причиною для вибору саме цієї дати.
   Метою святкування Всесвітнього дня книги і авторського права стало привернення уваги як урядових органів, так і широкої публіки до книг, як до джерел отримання знань, засобів вираження та комунікації, які залишаються основою активної  освіти і критичного мислення, незважаючи на швидкий розвиток більш складних джерел інформації . Також цей день підкреслює особливе значення ролі книг і авторського права в розвитку культури світу, толерантності та міжкультурного діалогу.
 Щороку ЮНЕСКО та інші міжнародні організації, що представляють три основні галузі книжкової індустрії - видавців, книгопродавців і бібліотеки, обирають Світову книжкову столицю на період  один рік, починаючи з 23 квітня.  Цього року почесне звання здобуло місто Конакрі, Гвінея, - «за досягнення в області пропонованих програм і, зокрема, за особливі зусилля по залученню місцевих громад», а також «беручи до уваги збалансований бюджет і чіткі цілі в галузі розвитку з акцентом на молодь і просування грамотності ».

1 коментар: